Michelin Gidak Donostian gomendatzen dituen jatetxeak

Donostia bikaintasun gastronomikoaren sinonimo da.
Izarra duten jatetxeez harago, Michelin Gidak hiriko hainbat lokal gomendatzen ditu, guztiak beren benetakotasunagatik, kalitateagatik eta sukaldaritza proposamenagatik aipagarriak. Ondoren, bisitatzea merezi duten horietako sei aurkeztuko dizkizuegu.
Rekondo jatetxea
Rekondo Igeldo mendira igotzeko bidean dago, baserri batean, eta tradizioa eta modernotasuna primeran uztartzen ditu, giro benetan atseginean. Han egiten duten euskal sukaldaritza sasoiko produktuan oinarritzen da, eta herrialdeko upategi ospetsuenetako bat dauka.
- Sukaldaritza mota: euskal sukaldaritza tradizionala.
- Establezimenduaren estiloa: jatetxe klasiko eta dotorea.
- Plater aipagarria: erreboiloa parrillan, arrainaren freskotasunagatik eta egosteko puntu ezin hobeagatik nabarmentzen den klasikoa.
Tamboril
Tamboril Donostiako Alde Zaharraren bihotzean dago eta pintxoetan dago espezializatuta. Ganbara establezimendu ezaguneko familia berberak kudeatzen du jatetxe klasiko hau. Hango barran pintxo tradizionalen aukeraketa benetan zaindua aurkituko duzu: ez du inoiz huts egiten.
- Sukaldaritza mota: euskal sukaldaritza tradizionala, pintxoetan espezializatua.
- Establezimenduaren estiloa: jatetxe eta taberna tradizionala.
- Plater aipagarria: barrengorri broxeta, tokikoak eta bisitariak maitemindu dituen mokadu xume baina gozoa.
Bodegón Alejandro
Bodegón Alejandro ere alde zaharrean dago, eta zapore jatorreko euskal sukaldaritza eskaintzen du, giro landatar eta garaikide batean. Etxearen proposamenaren oinarrian, sasoiko platerak eta tokiko tradizioaren onena biltzen dituen menu bat aurkituko ditugu.
- Sukaldaritza mota: euskal sukaldaritza tradizionala.
- Establezimenduaren estiloa: jatetxe tradizionala, kultura esentzia duena.
- Plater aipagarria: legatza saltsa berdean txirlekin, euskal klasiko baten interpretazio fina.
Muka
Muka Kursaalen dago eta Urumea ibairako bistak ditu, eta eskandinaviar estetika eta sukaldaritza informala uztartzen ditu. Txingarretan egindako barazkiak dira jatetxe honen proposamen nagusia, zeinak kartan, dastatzeko menuan eta eguneko iradokizunetan eskaintzen baitira.
- Sukaldaritza mota: garaikidea, txingarretan egindako janarian espezializatua.
- Establezimenduaren estiloa: jatetxe garaikidea.
- Plater aipagarria: sasoiko barazkiak txingarretan eginda; aipagarriak dira haien zapore ketua eta itxura zaindua.
Topa Sukaldería
Topa Sukaldería jatetxeak euskal sukaldaritzaren eta latinoamerikarraren arteko fusio original bat proposatzen du, toki moderno eta atsegin batean. Andoni Luis Aduriz sukaldariaren eskutik, hango kartak bi kulturen arteko lotura omentzen du.
- Sukaldaritza mota: euskal eta latinoamerikar sukaldaritzen fusioa.
- Establezimenduaren estiloa: jatetxe informal eta garaikidea.
- Plater aipagarria: cochinita pibil takoak, euskal eta latinoamerikar sukaldaritzen fusioa islatzen duen zapore nahasketa gozo-gozoa.
Casa Urola
Casa Urola Alde Zahar betean dago, eta euskal sukaldaritzaren klasikoetako bat da. 2012tik, Pablo Loureiro sukaldariaren eskutik, azokako produktuak eta parrillako teknikak uztartzen ditu proposamen honek, tradizioa eta modernotasuna ezin hobeto orekatzen dituzten platerekin.
- Sukaldaritza mota: euskal sukaldaritza, parrillan espezializatua.
- Establezimenduaren estiloa: jatetxe klasiko eta dotorea.
- Plater aipagarria: legatz kokotxak parrillan, beren testura finagatik eta zapore ezin hobeagatik ezagunak.
Michelin Gidak gomendatzen dituen sei jatetxeok Donostiako sukaldaritzaren aniztasunaren eta kalitatearen erakusgarri dira. Izarren premiarik izan gabe, guztiek egiten dute tokiko produktuaren eta Donostiako gastronomia jatorraren aldeko apustua, gure betiko sukaldaritza baita.