Donostia: Foodientzako helmuga gastronomiko onena
Donostia luxuzko helmuga gastronomiko gisa finkatu da, non sukaldaritzaren bikaintasuna tradizioarekin eta berrikuntzarekin nahasten den
Planeta helmuga gastronomiko onena izendatua, hiriak munduko baloraziorik altuena du, 96'67ko gogobetetze-indizearekin, ‘Condé Nast Traveler’ argitalpenak nabarmendu duenez. Bere irakurleek itsaski- eta arrain-eskaintza aparta, Michelin izarrak dituzten jatetxe ospetsuak, pintxo mitikoak eta gazta-tarta ospetsua nabarmentzen dituzte.
‘Condé Nast Traveler’ ez da Donostiako sukaldaritzaren handitasuna nabarmentzen duen argitalpen bakarra, eta Saveur Culinary, Caterwings, The Liberty eta The Telegraph hedabideek Donostia Nazioarteko Helmuga Gastronomiko Onena eta Gourmetentzako Munduko Hiririk Onena izendatu dute.
Michelin izarren zeruan
Donostiak 16 Michelin izar ditu 25 kilometrotan. Lorpen ikaragarria da eta Kyotok, Japonia, bakarrik berdindu dezake, metro karratuko izarren kontzentrazioari dagokionez.
Gainera, jatetxe horietako hiruk sari nagusia dute: hiruna Michelin izar. Arzak, Akelarre eta Martín Berasategui Michelin Gidan puntuaziorik altuena duten estatuko 11 jatetxeetatik 3 dira.
Gainera, Mugaritzek eta Ameliak bina izar dituzte, eta Kokotxak, Alamedak eta Elkanok izar bana.
Repsol Eguzkien argipean
Donostiak ere distira egiten du Repsol Eguzkiekin,eta guztira 23 eguzki dituzten 14 jatetxe ditu.
Akelarre, Arzak eta Berasategik hiruna eguzki dituzte; Kofradia, berriz, energia-kudeaketarekin eta tokiko produktuen erabilerarekin hartutako konpromisoagatik saritu dute. Hiria Repsol Eguzkien galaren egoitza izan da bi urtez jarraian, gastronomiaren panoraman ospea sendotuz.
Sukaldaritzako tenpluak
Akelarre
Pedro Subijanak, Euskal Sukaldaritza Berriaren ikono enblematikoenetakoak, Kantauri itsasora ematen duen talaiatik gozarazi egiten die mahaikideei. Akelarrek Michelin Izarren eta Repsol Eguzkien puntuaziorik altuena lortu du. Euskal sukaldaritza ukitu modernoarekin eta egile-ukituarekin konbinatzen duen sukaldaritza-esperientzia da, eta berritzaileak bezain gozagarriak diren platerak eskaintzen ditu.
Arzak
Erakunde gastronomikoa da berez, eta, urteak igaro arren, etengabeko bilakaeran jarraitzen du. Michelin Izarren zein Repsol Eguzkien puntuaziorik altuena jaso ondoren, eta Juan Mari eta bere alaba Elena Arzaken zuzendaritzapean, jatetxeak plater irudimentsuak eta ikerketan oinarritutako euskal sukaldaritza garaikidea eskaintzen ditu. Arzaken taldeak luxuzko esperientzia gastronomiko bihurtzen du bisita bakoitza.
Mugaritz
Mugaritzek 2 Michelin Izar eta 3 Repsol Eguzki irabazi ditu, eta jatetxe bat baino askoz gehiago da; esperientzia gastronomiko oso eta paregabea eskaintzen duen gune sentsoriala da. Andoni Luis Adurizen zuzendaritzapean, establezimendu berritzaile honek ehun plater berezi inguru sortzen ditu urtero, guztiak jakin-mina, zentzumenak eta desioa elikatzeko diseinatuak.
Restaurante Rekondo
Bi Repsol Eguzki jaso du eta, Igeldo mendiaren azpian, Rekondok sukaldaritza tradizionalaren aldeko apustua egin du kalitate handiko produktuekin.
4.000 erreferentzia baino gehiagorekin, Wine Spectatorrek eta La Revue du Vin de Francek munduko onenetakotzat aitortu dute bere upeltegi ospetsua, euskal gastronomian tradizio eta bikaintasunaren sinonimo den bere sukaldaritza-eskaintza ezin hobeto osatuz.
Pintxoak: Goi-sukaldaritza miniaturan
Donostian pintxoen esperientzia paregabea da. Mokadu txiki horiek, askotan “miniaturazko goi sukaldaritzatzat” hartzen direnak, tabernako aperitiboa arte bihurtzen dute. Donostiako taberna batean sartu eta barran lerrokatutako pintxo eskaintza ikustea esperientzia gastronomiko ahaztezina da. Lonely Planetek “Donostian pintxoak jatea” “The Ultimate Eatlist” bere argitalpenean munduko esperientzia gastronomikorik onena gisa izendatu dute.
Donostia, goi-mailako gastronomiaren eta pintxoen, sagardotegien eta txakolindegien tradizioen konbinazio bakarrarekin, janari ona maite dutenentzako ezinbesteko helmuga bihurtu da. Zatoz eta ezagutu zergatik den munduko harribitxi gastronomikoa.
Chefak egun batez
Donostiak sukaldaritzako gozamenak dastatzeaz gain, errezeta tradizionalak edo abangoardiakoak ikasteko sukaldaritza-tailerretan parte hartzeko aukera ematen die bisitariei.
Bost izarreko Maria Cristina Hotelean dagoen MIMO sukaldaritza eskolak benetako Michelin Izar sentiaraziko zaituzten chef profesionalak ditu.
zkenik, aipatzekoa da San Sebastián Premium Klubak gastronomian espezializatutako agentziak ere badituela, hala nola TENEDOR TOURS ospetsua.